Gazdaság

Az 1970-es évekig Angola gazdaságát elsősorban mezőgazdaságon alapulóként jellemezték, amelynek fő terméke a kávé. Ezen kívül cukornád, szizál, kukorica, kókuszdió és földimogyoró olaj.

Az ipari növények közül kiemelkedett a gyapot és a dohány. A burgonya-, rizs-, kakaó- és banántermelés is viszonylag fontos volt. Az állattartásban kiemelkedett a marha-, kecske- és sertéstenyésztés.

Angola gazdag ásványi anyagokban, különösen gyémántban, olajban és vasércben, ezen kívül vannak réz, mangán, foszfát, só, csillámpala, ólom, ón, arany, ezüst és platina lelőhelyei is.

A béke helyreállításának köszönhetően Angola számos projektet valósít meg politikai, társadalmi és gazdasági téren a társadalmi szférák átszervezése érdekében, olyan eszközöket, lehetőségeket teremtve, amelyek magas növekedési szintet biztosítanak az ország számára, a fejlődés irányába.

A tervek között szerepel a Nemzeti Fejlesztési Terv (NDP). Az angolai kormány által kidolgozott végrehajtási szakasznak (2013-2017) három alappillére van: nevezetesen: (politikai, gazdasági és társadalmi) stabilitás, növekedés (az ellátás és/vagy a szolgáltatások színvonalának növelése az állampolgárok szükségletei fedezésére) és foglalkoztatás (árutermelő üzemek és/vagy szolgáltatóhelyek számának növelése). A végrehajtási szakasz lezártával a végrehajtás foka ellenőrzésre kerül, és az eredményeknek minden bizonnyal kedvező következményei lesznek a társadalomra nézve.

Fontos kiemelni, hogy az angolai kormánynak a törvényhozás terén elindított egy sor reformja jelezni kívánja a hazai és a külföldi befektetőknek, hogy a törvényi keretek és az angolai gazdaság fejlődése a fenntarthatóság és sokféleség, változatosság irányába halad.

Az a tény, hogy Angolának nagy energia és mezőgazdasági készletei vannak és kiterjedt közlekedési és kommunikációs hálózattal rendelkezik, amihez makrogazdasági stabilitás, a nemzetközi befektetetőkhöz fűződő jó kapcsolat társul és állandóan növekvő népesség, ezek a tények tehát ösztönzően hatnak az angolai gazdaság különböző területein való befektetésekre.

Bárki, aki Angolába látogat, egy új országgal találkozik. Dinamikusabb és biztonságosabb, és politikailag és gazdaságilag stabil. A fejlődés szempontjából Angola történelmének legvirágzóbb korszakát éli. Az ország összefogott az újjáépítés elindítására. Angolában nagy fejlődési potenciál rejlik.

A politikai és gazdasági stabilitás új és izgalmas befektetési lehetőségeket tárt fel az országban. Egyszóval, valamennyi társadalmi, gazdasági és politikai szempont a haladást szolgálja. Ezt az új realitást tárja Angola a világ elé: ma együtt dolgozunk, holnap együtt növekszünk.

Az utóbbi években megteremtették a feltételeit annak, hogy az ország elinduljon a reformok útján, és Angola fokozatosan fejlődik. Az ország gazdag üzleti lehetőségek széles palettáját kínálja, ami igen érdekessé teszi az afrikai kontinens más országaival összehasonlítva. Az angolai kormány makrogazdasági reformok sorát valósítja meg, ami az idegen tőke bevonásán alapul.

A Magánbefektetésről Szóló Új, 20/11 sz. törvényt (NPLI) nemrég hozták, május 20-n. Az NPLI életbeléptével megszűnt a korábbi Magánbefektetési Törvény (a 11/03 sz. május 13-i törvény), valamint a Magánbefektetésekre vonatkozó, Vám- és Adókedvezményekről szóló  (17/03. sz.  július 25-i) törvény, amelyek nem kompatibilisek az NPLI-vel. Az NPLI csak a „minősített magánbefektetésre” érvényes, tehát pl. 1 millió USD vagy magasabb értékű befektetésekre.

Bár van mód 1 millió USD alatti befektetésekre, azok nem tartoznak az NPLI hatálya alá, és nem élvezik az abban foglalt kedvezményeket és előnyöket, mint pl. a profit- és/vagy osztalék-kiviteli jog, illetve a vám és adókedvezmények igénybevétele.

A régi törvény szerint engedélyezett magánbefektetésekre továbbra is az engedélyezése napján hatályos törvény (és, ha van, szerződés) érvényes.

Ezekre a magánbefektetési projektekre azonban nem terjeszthető ki a vám és adókedvezmény.

További információkért kérjük, keresse fel az Angolai Nemzeti Magánbefektetési Ügynökség (ANIP) weboldalát http://www.anip.co.ao.

ANGOLAI VÁSÁROK

Évente júliusban kerül megrendezésre Luandában, az angolai fővárosban, a  FILDA (Luandai Nemzetközi Vásár), az Iparosok Szövetsége (AIA - Industrial Association of Angola) szervezésében, amely a legfontosabb üzleti kiállítás és piac, fontos promóciós lehetőség azon vállalatok számára, amelyek be kívánnak mutatkozni vagy konszolidálni szeretnék piaci helyzetüket.

Egy másik, elsősorban hazai termék-bemutatkozási lehetőség a FENAPRO (National Exhibition Production = Nemzeti Termelői Kiállítás), amely minden év novemberében kerül megrendezésre Luandában, szintén az AIA szervezésében.

Ezen kívül a mezőgazdasági-ipari szektornak van kereskedelmi vására Lubangóban, az Expo-Huila, szervezője a Huila-i székhelyű Agro-cattle Commercial and Industrial Association = Kereskedelmi és Ipari Állattartási Egyesület).

 

Válasszon nyelvet: pt hu en


Események

Esemény archivum

Hírlevél