Földrajz

Földrajzi szélesség:     Észak: 04°22'G           Dél: 18° 02'G

Földrajzi hosszúság:   Nyugat: 11°41'E.G.    Kelet: 24°05'E.G.

Angola, hivatalos nevén Angolai Köztársaság, nyugat-afrikai ország, amely északon és északkeleten a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos, keleten Zambiával, délen és nyugaton az Atlanti óceán mossa határait. Része továbbá a Cabindai enkáve, ami által északi határa a Kongói Köztársaság.

Az ország több zónára osztható: a Namíbiától Luandáig terjedő száraz tengerparti csíkra, egy nedves belső fennsíkra, egy száraz szavannára délen és délkeleten és trópusi őserdőre északon és Cabindában. A Zambezi folyó és a Kongó folyó több mellékfolyója Angolában ered. A tengerparti sávot a hideg benguelai áramlat mérsékli, ami által éghajlata a perui vagy alsó-kaliforniai tengerparti éghajlatra hasonlít.

Van egy rövid esős időszak februártól áprilisig. A nyár forró és száraz, a tél enyhe. A belső fennsík enyhe éghajlatú, novembertől áprilisig esik az eső, amit májustól októberig hűvösebb, száraz időszak követ. A tengerszint feletti magasság általában 1,000 és 2,000 méter között van. Északon és Cabindában az év legnagyobb része esős.

 

Válasszon nyelvet: pt hu en


Események

2018.11.13
Angola függetlenségének 43. évfordulója
Angola függetlenségének 43. évfordulója
tovább
2018.10.17
Az angolai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének delegációja a KKI-ben
Magyarországi hivatalos látogatásuk részeként az angolai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (Instituto Superior de Relações Internacionais, ISRI) delegációja a Külügyi és Külgazdasági Intézet vendége volt október 17-én.
tovább
2018.07.27
Grillparty a búcsúzó palesztinai és egyiptomi nagykövet tiszteletére
Grillparty a búcsúzó palesztinai és egyiptomi nagykövet tiszteletére
tovább

Hírlevél