Földrajz

Földrajzi szélesség:     Észak: 04°22'G           Dél: 18° 02'G

Földrajzi hosszúság:   Nyugat: 11°41'E.G.    Kelet: 24°05'E.G.

Angola, hivatalos nevén Angolai Köztársaság, nyugat-afrikai ország, amely északon és északkeleten a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos, keleten Zambiával, délen és nyugaton az Atlanti óceán mossa határait. Része továbbá a Cabindai enkáve, ami által északi határa a Kongói Köztársaság.

Az ország több zónára osztható: a Namíbiától Luandáig terjedő száraz tengerparti csíkra, egy nedves belső fennsíkra, egy száraz szavannára délen és délkeleten és trópusi őserdőre északon és Cabindában. A Zambezi folyó és a Kongó folyó több mellékfolyója Angolában ered. A tengerparti sávot a hideg benguelai áramlat mérsékli, ami által éghajlata a perui vagy alsó-kaliforniai tengerparti éghajlatra hasonlít.

Van egy rövid esős időszak februártól áprilisig. A nyár forró és száraz, a tél enyhe. A belső fennsík enyhe éghajlatú, novembertől áprilisig esik az eső, amit májustól októberig hűvösebb, száraz időszak követ. A tengerszint feletti magasság általában 1,000 és 2,000 méter között van. Északon és Cabindában az év legnagyobb része esős.

 

Válasszon nyelvet: pt hu en


Események

2018.05.08
CPLP.
CPLP.
A budapesti Angolai Nagykövetség a Brazil és Portugál Nagykövetséggel valamint az ELTE Portugál Tanszékkel együttműködve nyolcadik alkalommal szervezte meg a Portugál Nyelvű Országok Közösségének ("CPLP") ünnepét.
tovább
2018.02.13
A magyar külügyi és külkereskedelmi miniszter látogatása Angolában:
A magyar külügyi és külkereskedelmi miniszter látogatása Angolában:
Szíjjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kétnapos hivatalos munkalátogatásra Angolába utazott. A megbeszéléseken jelen volt őexcellenciája Lizeth Nawanga Pena, Angola magyarországi nagykövete. A magyar külügyminiszter látogatása során a következő dokumentumok aláírására került sor:
tovább
2017.11.10
Nemzeti Ünnep 2017
Nemzeti Ünnep 2017
Angola Függetlenségének Napját összetett programmal ünnepeltük, melynek mottója: “A demokratikus, egységes és megoszthatatlan Angoláért”.
tovább

Hírlevél