Történelem

A portugálok II. János király uralkodása alatt Diogo Cao vezetésével 1482-ben érkeznek a Zaire folyó torkolatához. Innen kiindulva hódítják majd meg a portugálok Afrikát, beleértve Angolát. Az első lépés az egész területet uraló Kongói Királysággal való szövetség megkötése volt. A királyság déli részében más királyságok voltak: többek között a Ndongo és Matamba Királyság, amely később egyesült Ngola Királyság néven (1559); a Huambo Királyság; a Bailundo Királyság; a Viye Királyság; a Nlunda Királyság; a Kwanyama Királyság, a Herero Királyság, stb.

A fenti királyságok közötti versengést és viszályokat kihasználva portugálok a tizenhatodik század második felében Angola területén telepedtek le. Angola első kormányzójának, Paulo Dias de Novais-nak a célja, hogy kijelölje ennek a hatalmas területnek a határait és kiaknázza természeti kincseit, elsősorban a rabszolgákat. Az ország belsejébe való bejutás nagyon korlátozott.1576-ban alapította São Paulo da Assunção de Luandá-t, a mai Luanda városát. Hamarosan Angola válik a brazíliai cukornádültetvényekre irányuló rabszolgakereskedelem központjává.

A portugál diktatúra leverése (1974 áprilisában) lehetőséget teremtett Angola azonnali függetlensége kikiáltására. Az új forradalmi portugál kormány tárgyalásba kezdett a három legfontosabb felszabadítási mozgalommal (MPLA – Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom, FNLA – Angola Felszabadításának Nemzeti Frontja és UNITA – Nemzeti Egység Angola Teljes Felszabadításáért), az angolai demokratikus rendszerre való áttérés átmeneti időszaka és a megvalósítási folyamat kérdéseiről (Alvor Egyezmények, 1975 január).

Angola függetlenségét 1975. november 11-én kiáltották ki.

2002. április 4-e, a Béke és Nemzeti Megbékélés Napja, - az 1975. november 11-én kikiáltott függetlenség után - az angolai nép egyik legnagyobb sikere, fordulópont a politikai folyamatban és Angola fejlődésében.

 

Válasszon nyelvet: pt hu en


Események

2017.05.24
Afrika nap 2017
Afrika nap 2017
A Magyrországon akkreditált afrikai nagykövetek egyhangú döntése értelmében idén május 24-n került megrendezésre az Afrika Nap Budapesten.
tovább
2016.11.11
Nemzeti Ünnep 2016
Nemzeti Ünnep 2016
A budapesti Angolai Nagykövetség gazdag rendezvénysorozattal emlékezett meg az ország függetlenségének 41. évfordulójáról.
tovább
2015.11.11
Angola 40 éve független
Angola 40 éve független
Angola nemzeti függetlensége kivívásának 40. évfordulója alkalmából Angola budapesti Nagykövetsége gazdag rendezvénysorozattal köszöntötte november 11-t, országunk történetének ezt a fontos napját.
tovább

Hírlevél